עבודה מרובה מול מסך המחשב ואשר הפכה לנורמה מקובלת במקצועות רבים ובודאי עבור בעלי עסקים קטנים ובינוניים המתבססים על המחשב ככלי העבודה המרכזי שלהם - מתגלית כעלולה לפגוע בבריאות המשתמשים ובעלת השלכות על הראיה, כאבי צוואר וגב, עייפות ופגיעה כללית בתפקוד.
כל אלו, יכולים להשפיע באופן ישיר על תפקוד העובדים בעסק ומכאן על יעילות ופריון וכמובן ההצלחה העסקית של העסק שלכם.
"תסמונת ראיית מחשב" (Computer Vision Syndrome - CVS), כפי שהיא מכונה בספרות המקצועית הנה מגפה לא ידועה אך נפוצה מאוד בקרב משתמשי מחשב המתאפיינת בחמישה סממנים בולטים: אימוץ העין; כאב ראש; ראיה מעורפלת; עיניים יבשות; כאבי צוואר וגב. לחמשת הסממנים הללו, זוהו חמש סיבות מרכזיות והן: מסך המחשב; סביבת המחשב עצמו; העין האנושית; המשתמש האנושי; משימות העבודה (ראו מחקר, Computer Vision Syndrome: A widely spreading but largely unknown epidemic among computer users - Computers in Human Behavior; Volume 24 Issue 5, September 2008 ; Pages 2026-2042 וכן זה המוצג באתר WebMed).
גם קופת חולים כללית מתייחסת אל CVS כאל תחלואה ובאתרה מוצגים מחקרים אשר "הראו שמאמץ קבוע הנדרש כדי להתמקד בעצמים קרובים למשך זמן רב עלול לגרום לנעילה של מערכת ההתמקדות - תופעה שנקראת Accommodative Spasms. כלומר, השרירים האחראים להתמקדות ננעלים, והעיניים עוברות למצב שבו הן מתמקדות באופן תמידי למרחק קרוב. כתוצאה מכך הן אינן רואות רחוק. התופעה הזאת, המכונה Pseudo Myopia, יוצרת קוצר ראייה מדומה ... אם לא מנטרלים את הגורם למאמץ היתר של מערכת ההתמקדות, המספר ימשיך לעלות, והסימפטומים עלולים להחמיר. ידוע על משתמשים במחשבים שפיתחו קוצר ראייה שלא היה קיים קודם לכן. הממצאים האלה מחזקים את הדעה שעבודת עיניים מרובה בטווח קרוב עלולה לגרום לעלייה בקוצר הראייה ... עם זאת, עד היום לא נעשה שום מחקר המוכיח כי עבודה במחשב גורמת לקוצר ראייה יותר מאשר צורות אחרות של עבודה הכרוכות בראייה לקרוב ..."
מחקרים רבים אלו ואחרים ואשר מהם עולה כי ישיבה ממושכת מול מסך המחשב פוגמת בעין ובראיה גם ממליצים לכן לנקוט בסדרת פעולות ולהקפיד על כללים היכולים למנוע ו\או לפחות לשפר את מצבכם:
1. התאימו את בהירות מסך, למניעת סינוור - רצוי להכהות את תצוגת מסך המחשב וככל שמתאפשר.
2. הרכיבו מסנן נגד השתקפות וסינוור והמתאים למסך, להפחת רמת הסינוור.
3. הקפידו על נקיון המסך מאבק.
4. רכשו מסך ברזולוציה גבוהה ככל האפשר.
5. הגדירו צבע רקע שולחן העבודה ו\או היישומים המרכזיים שלכם לאפור (או כהה דומה).
6. כוונו את זוית המסך שתהיה ישרה אל מול פניכם ומעט מתחת לגובה העיניים ולא מיושרת לשולחן עצמו.
7. הרחיקו את המסך, במידה כזו שתמנע סינוור.
8. הגדילו את גודל האותיות (פונטים) לכזה הנוח לכם לקריאה ולא מאמץ את העיניים.
9. צמצמו למינימום האפשרי, את התאורה בסביבת המסך.
10. אחת לכעשרים דקות, קחו הפסקה ובפרט הפנו מבטכם מהמסך לחפץ מרוחק ככל האפשר (20 מטר ויותר).
11. כל חצי שעה, עצמו עיניים לכחצי דקה והעניקו להן מנוחה קצרה.
עוד מידע ניתן למצוא במדריך "איך להמנע ממאמץ לעין בזמן עבודה" וכן הטור של אור קייזרמן בהארץ "למה כדאי למצמץ".