משרד המשפטים, יקדם חקיקה שתאפשר הפסקת חוזי שכירות למגורים עוד לפני תום החוזה ובתקופת קורונה. ההתערבות תהיה מוגבלת ותאפשר יציאה בהתרעה של חודש בלבד ובמקום שלושה חודשים כמקובל.
היוזמה מגיעה בעקבות סקר אינטרנטי שקיים משרד המשפטי, בהובלת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד ארז קמיניץ, ושכלל 1,082 משיבים. תוצאות הסקר מראות, "כי 31% משוכרי הדירות ביקשו מבעליהן הנחה בשכר הדירה, ורק 22% מהבקשות נענו בחיוב, בעוד 78% מהמבקשים סורבו. שאלה נוספת בסקר היתה האם תקופת השכירות הסתיימה בפועל לפני מועד סיום תקופת השכירות שנקבעה בהסכם, בשל משבר הקורונה, ועל כך השיבו 93% מהשוכרים כי התקופה לא קוצרה. כמו כן, 90% מהשוכרים לא ביקשו לקצר את תקופת השכירות" (כלכליסט, 23.9.20).
מקור: אתר דה-מרקר
עו"ד קמיניץ מסביר, "הבנו שאף שאין דרמה במובן של בעלי דירות שמעיפים שוכרים לרחוב, עולה קושי בקרב שוכרים שרצו לסיים את תקופת השכירות לפני המועד החוזי שנקבע. הסקר גרם לנו לשקול מחדש יצירת הסדרי חקיקה מתאימים שיאפשרו לשוכרים בעת משבר כלכלי לסיים את תקופת השכירות ללא קנס או עלות, לתקופה מוגבלת של כמה חודשים" (דה מרקר, 23.9.20). מצד שני מבהיר כי המשרד אינו מבקש לשנות את השוק באופן מהותי ולכן, "ההחלטה על התערבות תתקבל לאחר שנבחן שוב את מצב השוכרים אחרי הסגר והחל"ת ... אנחנו לא מעוניינים בהתערבות מהותית במחירי השכירות, ואני סבור שאם נחליט בהסדר חקיקה זמני ומחייב לאפשר יציאה ללא קנס, ניצור התערבות מינורית שתאפשר לשוכר לקצר את תקופת השכירות. חשוב לציין שהסקר נעשה לפני הסגר השני וגל היציאה הנוספת לחל"ת - מרכיבים שאנחנו מעריכים שיחמירו את הנתונים" (שם).
באופן דומה, נבחנה אפשרות להתערב ברמת שכר הדירה עצמו אז זו נפסלה ובהתאם לעובדה כי, "במקרים שבהם השוכר לא עמד בתשלום דמי השכירות - ורק 1% מהשוכרים השיבו בחיוב ... רק אחוזים בודדים מהשוכרים ביקשו לקצר את תקופת השכירות, ורק 31% מהשוכרים ביקשו מהמשכירים הפחתה בשכר הדירה" (כלכליסט, שם).
יש לברך את משרד המשפטים על המעורבות והיוזמה החיובית ליצב את שוק השכירות בתקופה זו.
===
הבהרה: אין בדברים האמורים מבחינת יעוץ משפטי וחובה להתייעץ עם עורך דין.
משרד שורצברד ושות' עורכי דין, מתמחה בדיני חוזים, חברות, שירותי עריכת דין, יעוץ משפטי, דיני עבודה, מיסים וכן מספק שירותי גישור ונוטריון.